Recept: salame di cioccolata
Weer een zalige dag. Zon, warmte, veel schoonheid om me heen en zwermen kinderen die op schoolreis zijn en de stad vrolijk maken met hun liedjes en hun picknicks op de lungolago (het gebied langs de drie meren die Mantova omhelsen, groen en rustig, perfect om te liggen zonnen, te fietsen, te gaan lezen of om je lunch in de openlucht te nuttigen). In het kort: Mantua op haar best. Ik had nooit verwacht dat ik zoveel van deze stad zou gaan houden. En zoveel van haar zou genieten. Het leven is vol mooie verrassingen.
Deze dag begint bij de Caffetteria La Ducale in Via Calvi 25, het oudste café in Mantova aangezien het sinds 1865 bestaat. Hun grootste specialiteit is koffie, maar niet de gewone, klassieke Italiaanse espresso. Hier kun je koffie drinken, die op smaak wordt gebracht met peper, kardamom, kaneel en allerlei andere heerlijke specerijen. Hun recepten zijn een goed bewaard geheim. De koffie, geserveerd zoals gebruikelijk in een klein espresso-kopje, is op zijn minst bourgondisch: romig (ze doen er ook room, cacao en een vleugje suiker in), vol, machtig. Een zachte en toch intense explosie van smaak die je mond vult met chocola en specerijen. In die met peper mag ik van de serveerster niet roeren: hij is al een beetje zoet en de bovenkant is bestrooid met een mengsel van - denk ik - groene en zwarte peper. Fantastisch. Samen met mijn croissant probeer ik ook een kopje kardamomkoffie. Deze keer moet ik juist wel in het mengsel roeren voor een nieuwe, heel interessante smaakervaring.
Hmmm, wat een goed begin.
Later loop ik even verderop, praktisch om de hoek, bij de Salumeria van Giovanni Bacchi, waar ze een van de beste mostarda mantovana di mele maken. Mostarda is een oude traditie in sommige delen van Italië, vooral in de steden Mantova en Cremona.
Het wordt gemaakt met fruit, suiker en heel sterk geconcentreerde mosterdessence - ongeveer 10-12 druppels zijn meestal genoeg voor een kilo fruit. Vloeibare mosterdessence is heel erg pittig en gemeen en wordt zeer spaarzaam gebruikt. De mostarda mantovana dient als onmisbare smaakmaker voor recepten zoals de tortelli di zucca (grote ravioli met een vulling van pompoen en bitterkoekjes) en wordt ook vaak gegeten op een stukje goede parmezaanse kaas. De combinatie met gerijpte kaas is verrassend en om te watertanden. De restaurants hier in Mantova bieden vaak een plateau van goede Italiaanse kazen met een bergje mostarda erbij. De mostarda van meneer Bacchi wordt gemaakt met mele campanine, kleine appeltjes die een aangenaam zuurtje hebben.
Hij laat zich trots fotograferen terwijl hij in de grote bak met mostarda roert en voordat ik wegga snjdt hij voor mij een ons van de allerbeste salame mantovano, heerlijke worst gearomatiseerd met een vleugje knoflook. Er zijn écht geen mooiere beroepen dan over eten schrijven. :)
Voor de lunch kies ik voor de Buca della Gabbia, een enoteca con piccola cucina (wijnlokaal met kleine keuken) op de Via Cavour 98-100, vlakbij het Palazzo Ducale. Deze benaming betekent dat je daar gerechten uit een kleine kaart kunt kiezen, die goed bij de wijnen passen.
Giancarlo Cavicchioli, de eigenaar, wil me van alles en nog wat laten proeven. En dat lukt hem ook want als het over eten gaat ben ik niet moeijlijk te overtuigen... Terwijl ik een Chardonnay Concilio 2000 uit Trentino drink, gaat hij mij allerlei recepten uitleggen en brengt alvast een amuse: een gefrituurde polpettina - een soort rond kroketje - gemaakt met de vulling van de agnoli, typische grote tortellini uit Mantova gevuld o.a. met gebraden varkensvlees, parmezaanse kaas en broodkruim. Super. Uit de frituurpan en toch licht en helemaal niet vet.
Als primo piatto kies ik voor de riso alla Gonzaga, een recept uit de Renaissance. Meneer Cavicchioli vertelt trots dat zijn zaak als enige dit recept klaarmaakt. Het gerecht is een aparte samenstelling van smaken: saffraanrijst en in balsamico gemarineerd kalkoenfilet (vroeger gebruikte men paauw) met een vleugje curry en rozijntjes op een bedje van pompoensaus. Niet echt alledaags en helemaal de moeite waard om te proberen. Het recept is, ook hier, helaas geheim...
Daarna krijg ik nog een plakje gevuld eendeborst gestoofd in rozemarijn en witte wijn met een zacht bijgerechtje van aardappel en "erbette" (kleine spinazie-achtige groente) met een "hart" van gesmolten kaas. Heerlijk.
Als dessert (zo'n complete maaltijd kan wat mij betreft niet zonder iets zoets achteraf!) kies ik nog een klassieker uit de Mantuaanse keuken: de salame di cioccolata. Hier serveren ze dat met een witte rumsaus, ook al eet ik deze "salami" liever puur, zonder saus. In Mantova wordt de salame di cioccolato vaak geserveerd met lauwwarme zabaione. Dit is ook, net als de crostata di marmellata, iets dat makkelijk te maken is. Hij is perfect voor de choco-verslaaafden onder ons.
Salame di cioccolata
300 gr. zachte boter
200 gr. fijne suiker
4 eierdooiers
50 gr. cacaopoeder (niet gesuikerd)
300 gr. droge koekjes (Maria koekjes o.i.d.)
100 gr. geblancheerde amandelen, in grove stukjes
1 glaasje rum
Meng het zachte boter met de suiker, de eierdooiers en de cacaopoeder m.b.v. een handmixer of een garde. Voeg de rum toe en meng alles verder door elkaar tot een egale massa.
Breek de koekjes in grove stukjes en voeg ze aan het mengsel toe, samen met de gebroken amandelen.
Maak een dikke "worst" met het mengsel en verpak hem in plastic folie. Leg de salame in de koelkast voor minstens 3 uur en serveer gesneden in dikke plakken, eventueel met zabaione.
Alle foto's: Nicoletta
Laatste reacties