« Pleidooi voor zout (met recept: roast beef al sale) | Hoofdmenu | Cantuccini »

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Een zeer verhelderende invalshoek! Echter vraag ik me wel af hoe de consumtent duidelijk gemaakt moet worden welke tomaat wel en welke niet gekocht kan worden. Maar ik voel helemaal met je mee.

Aldo, dat weet ik dus ook niet. En het is volgens mij echt heel moeilijk om erachter te komen aangezien er honderden grote en kleine tomatenproducenten zijn. Ik ga het onderzoeken. Ciao.

Er was deze week een programma op de radio dat ging over de Afrikaanse vluchtelingen die daar aankomen. Ook daar wordt van deze mensen misbruik gemaakt. Zij werken in kassen onder helse temperaturen, voor bijna geen geld.
Misschien moeten we voorlopig alleen Milanino's eten. Die worden hier in Nederland biologisch geteeld. Zonder uitbuiting van mensen. En ze zijn nog lekker ook!

Sorry, ik was te haastig! Het programma ging over Spanje. Zelfde toestanden daar.

Ellen, ik denk dat het nodig is om erachter te komen, zoals Aldo zei, of er bedrijven zijn, die deze soort praktijken niet gebruiken en die dus voor "schone" tomaten kiezen. Ik heb een mailtje aan verschillende grote producenten gestuurd om te vragen wat voor criteria ze hanteren en ook aan Slow Food Italia om te weten of zij een lijst van "goede" bedrijven hebben.
Ik wacht op hun antwoord. Ciao.

Een link naar het artikel van L'Espresso vertaald naar het Engels: http://espresso.repubblica.it/dettaglio/I%20was%20a%20slave%20in%20Puglia/1373950

Buona Sera !!!

Ik ben Jan Leune en woon reeds 20 jaar in Italia.

Het artikel over uitbuiting van buitenlandse arbeiders in Zuid Italia gaat over de zg. industrietomaten. Dat zijn tomaten die in de vollegrond worden geteeld en verwerkt tot puree, concentraat en sap. Gelukkig wordt voor slechts een zeer klein gedeelte van de productie gebruik (misbruik)gemaakt van deze arme mensen. Over de MILANINO's : Een prachtige, heerlijke zoete tomaat die zowel in Nederland (teler Gerard Koolen van Veiling Zuid Oost Nederland) als Italia wordt geteeld. Natuurlijk alleen in de kas,op een ecologisch verantwoorde manier en uitsluitend gebruik makend van legaal en goed betaald personeel. MILANINO's vallen onder de groep "MARZANINO" tomaten (zoek op Google onder MARZANINO). Ontwikkeld en veredeld door het Nederlandse Zaadbedrijf De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek,gebruik makend van lokale Italiaanse landrassen die eeuwenlang in Italiaanse kloostertuinen door monikken met liefde zijn geteeld en in stand gehouden. Eet smakelijk (en gezond !!!)
Ciao ciao,

Jan Leune, De Ruiter Sementi, Terracina, Italia (jan.leune@deruiterseeds.com)

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Italiaanse kookcursussen

Culinaire journalisten

AddThis Social Bookmark Button

Twitter Updates

    follow me on Twitter
    Blog powered by Typepad
    Lid sinds 04/2006