« Sommeliercursus 2010 in Amsterdam | Hoofdmenu | De speech van Jamie Oliver op de TED Prize 2010: zijn wens »

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

ja, dat ben ik helemaal met je eens. zelfs hier in Suriname heb ik het op de schappen gezien.
leuke site.complimenten

Dank je Judith. :) Hier zie je olio di sansa niet in de supermarkt, gelukkig, alleen bij de groothandel.

In de supermarkt noemen ze dit type olijfolie geraffineerd. AH tradizioneel, mild etc zijn zulke olieen.

Pure troep waar alles wat olijfolie gezond maakt uit verdwenen is.

Groeten,

Ridder Drost

Hoi Ridder Drost,

sorry dat ik nu pas reageer, ik zie je commentaar voor het eerst. :/

Bedankt voor de info! Ik vermijd alle "enge" olieen als de pest en blijf bij de extra vergine zodat ik geen rare verrassingen hebt.
Ciao!

Nicoletta

Wat ik proefde op mijn werk was vrij smaakloos. Zeg maar koolzaadolie met een beetje olijfolie. Ook nauwelijks nasmaak. Heb je dan wellicht dan een goedkope olie om te verhitten? Die Extra vergine gebruik je daar toch niet voor?

Hoi Rene, waarom zou je een goedkope olie willen gebruiken om te verhitten? Extra vergine is prima om mee te bakken, ik gebruik het voor alles behalve het frituren. Daarvoor gebruik ik meestal zonnebloemolie.

Wanneer je jezelf nu eerst verdiept in olijfolie... dan kom het volgende ook te weten: Extra virgine (vierge) olijfolie wordt verkregen door de éérste koude persing van de hoogste kwaliteit olijven.. Extra ´vierge´ (virgine) olijfolie is rijk van smaak en kan het beste gebruikt worden in tapenades en salades. Ook kan veilig verhit worden tot 180°C om te bakken maar niet om te frituren.Het is eigenlijk zonde om deze dure olie voor het bakken te gebruiken. Olijfolie om te bakken en te frituren wordt verkregen uit de pulp die overblijft van de eerste koude persing door middel van verhitting en opnieuw persen. Deze laatste olie is minder van smaak en niet direct voor consumptie bruikbaar en wordt daarom eerst geraffineerd. Na het raffineren verkrijgt men een olijfolie welke tot 210°C verhit kan worden en dus uitermate geschikt is voor bakken en frituren.. door de verhitting zal de olie geen smaak nalaten op de gebakken producten. Deze olie kan ook koud op salades gebruikt worden.. maar niet na verhitting. http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/extra-vierge-olijfolie-niet-altijd-gezond/

Beste Warthog, als even googlen en bij de Margriet belanden "jezelf in olijfolie verdiepen" betekent, good luck with it.
Van huis uit heb ik geleerd om alleen met extra vergine olijfolie te koken. Omdat we thuis (zoals vele andere Italianen) geen concessies doen aan kwaliteit en smaak én omdat het gewoon de beste is. Voor alles behalve het frituren, zoals ik in mijn stukje zeg. Ik gebruik zelfs biologische extra vergine, thuis en voor mijn kooklessen, omdat ik alleen het beste van het beste wil. Dat het "zonde van je geld is" is een typisch Nederlandse overweging: voor mij is kwaliteit van de voedsel die ik in mijn lichaam stop (we are what we eat, remember?) nooit zonde van het geld. Het is dus een kwestie van meningen en, vooral, van prioriteiten.
Olio di sansa blijft wat mij betreft een goor product. Alleen het woord "geraffineerd" al...

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Italiaanse kookcursussen

Culinaire journalisten

AddThis Social Bookmark Button

Twitter Updates

    follow me on Twitter
    Blog powered by Typepad
    Lid sinds 04/2006