Geen wonder, practisch al mijn vrienden houden van koken anders zouden ze mijn vrienden niet zijn. ;)
Misschien ken je Claudio nog als auteur van mijn favoriete versie van de spritz cocktail. Hij is ook een fantastiche kok, die ervan houdt om de typische gerechten uit zijn geboortestreek Puglia te bereiden en die fanatiek verschillende versies van dezelfde recepten uitprobeert om de beste te vinden. Hij is een Barese (geboren in Bari, dus) en het is best grappig dat we in dezelfde stad zijn opgegroeid en ook nog met gemeenschappelijke vrienden maar we elkaar pas veel later in Amsterdam hebben leren kennen. En dat we nu samen met klassieke recepten aan het experimenteren zijn. :)
In Bari zijn we groot geworden met de klassieke focaccia met tomaten die zo populair is tussen schoolgaande kinderen. Die komen hongerig uit school en het eerste dat ze doen is linea recta naar de dichtsbijzijnde bakkerswinkel te gaan om een stuk focaccia te scoren. Sommige van de beste panifici (bakkerswinkels) in Bari bevinden zich ook in de nabijheid van scholen en ik denk, dat dat niet
geheel toevallig is: de hoeveelheden focaccia die aan aan studenten worden verkocht zijn GIGANTISCH groot.
We hadden al twee keer met focaccia al pomodoro geexperimenteerd en de resultaten waren redelijk naar tevredenheid maar nog niet om over naar huis te schrijven.
Afgelopen week hebben we voor de derde keer geprobeerd met een recept uit het boek "Pane,
pizze e focacce" geschreven door Laura Ginapri. Van dit recept hebben we alleen de soorten bloem veranderd (half harde tarwe meel en half type "00" bloem i.p.v. 100% type "00" zoals in het origineel recept stond) en het eindresultaat heeft ons heel blij gemaakt. We hebben namelijk een ware "memory lane" flash gehad. :D
Je kunt het resultaat van ons werk in deze laatste video zien.
Trouwens, sinds kort verkoopt de AH type "00" bloem van het merk La tua farina als "bloem voor verse pasta". Wat mij betreft niet echt geschikt om pasta te maken - i.i.g. niet puur, wel gemengd met harde tarwe meel die de pasta een stevige bite geeft - maar wel perfect voor dit recept.
Verse gist kun je bij de warme bakker kopen of in blokjes van ong. 42 gr. bij de Turkse en Marokkaanse groenteboer. In dit soort winkels kun je ook vaak harde tarwe meel voor couscous kopen die wat grover is dan de semola voor pasta maar toch redelijk geschikt. Koop dan de fine versie van deze semoule. Terug naar de voorbereiding. Franse vriend Pascal heeft Claudio daarmee geholpen en komt ook in beeld. Eigenlijk hebben we twee soorten focaccia gemaakt. Eén daarvan, waar Pascal meer voor gewerkt heeft, had als extra ingredient een gepureerde aardappel, iets dat vaak wordt gebruikt in de handgemaakte focaccia's uit Puglia. Dit tweede experiment is helaas een regelrechte plakdrama geworden zoals je op de foto rechts kunt zien. Heel smakelijk en toch een drama.
Vanaf nu gaan we dus alleen verder met deze GEWELDIGE focaccia omdat deze zeer krokant is (en een tikkeltje zachter in het midden).
Het is verstandig om ervoor te zorgen dat het deeg in de ovenschaal heel dun verdeeld wordt zodat je een krokanter resultaat krijgt.
Dit wordt bevorderd ook door het royale gebruik van olijfolie extra vergine, iets dat heel typisch is van de Apuliaanse keuken (kijk naar mijn moeders tiella!).
Focaccia al pomodoro
barese
Ingrediënten:
200 gr. harde tarwe meel
200 gr. bloem type "00"
25 gr. verse bakkersgist
300 ml lauwwarm water
2 theelepels zeezout
1 eetlepel melk
1 blikje goede gepelde tomaten (we hebben die van Mutti gebruikt)
een handjevol zwarte olijven
gedroogde oregano
grove zeezout
olijfolie extra vergine
Meng de twee soorten bloem in een grote kom.
Los de gist op in een deel van het lauwwarm water en voeg toe. Meng goed door elkaar. Voeg het zeezout, ook opgelost in water, en de rest van het water. Meng, voeg de melk toe en meng verder tot een zacht en plakkerig deeg.
Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg op een warme plek rijzen voor circa 1 uur.
Breek de gepelde tomaten in grove stukken.
Vet een ovenschaal in met veel olijfolie (gebruik een beetje olie ook op je vingers om plakken te voorkomen) en verdeel het deeg over de bodem. Zorg ervoor dat het deeg dun is.
Verdeel daarna de tomatenstukken over het deeg.
Voeg de olijven en een flink straaltje olijfolie toe en breng op smaak met oregano en een beetje grove zeezout.
Leg in de oven voorverwarmd op 200°C voor circa 30-35 minuten en laat goudbruin worden.
Focaccia barese met tomaat from Nicoletta Tavella on Vimeo.
Laatste reacties