« Passie, familiebanden, adembenemende schoonheid en heerlijk eten: "Io sono l'amore" | Hoofdmenu | Antipakjesavond/Broccoli-wortelcrème met kruiden »

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Dat 'biologisch' vlees beter of anders zou smaken dan 'niet-biologisch' vlees is een hoax op zichzelf. En tienduizenden mensen trappen er dagelijks weer in en betalen gewoon veel meer voor vlees dat kwalitatief en qua smaak niet anders en in ieder geval niet beter is.

Sterker nog, zogenaamd 'biologisch' vlees is vaak minder mals, heeft langer nodig om te bereiden en is beslist niet gezonder dan zogenaamd 'bio-industrie' vlees. In ieder geval niet voor de mens. En of dieren echt gelukkiger worden van meer ruimte is ook maar de vraag. We moeten onze menselijke gevoelens en behoefden niet zo projecteren op dieren.

Het is ook niet zo dat kipfilet per se duurder is dan andere delen van de kip. Kijk voor het gemak eens rond in de supermarkten en noteer voor jezelf eens de prijzen van de diverse kipproducten. Daar waar kipfilet wel duurder is heeft het niets te maken met het feit dat andere onderdelen van de kip minder verkopen. Alle onderdelen van de kip worden gebruikt en verkocht. Desnoods aan vleesverwerkers die het in potjes bouillon of in kroketten en dergelijke verwerken.

Of dit ook zo is in het 'biologische' wereldje weet ik niet, want ik koop uit principe geen 'biologische' producten.

Overigens gaat dit, in zeg maar de 'bio-industrie' wel weer op voor andere dieren, zoals varkens en runderen. Het feit dat mensen veel van deze dieren niet als consumeerbaar of te moeilijk om klaar te maken zien drijft de prijs behoorlijk op.

Het probleem is dat mensen gefocust zijn op snel, makkelijk en clean. En kipfilet laat zich nu eenmaal sneller en makkelijker bereiden dan een kippenpoot of drumstick en ziet er voor veel mensen nu eenmaal 'frisser' uit. En hoe minder mensen geconfronteerd worden met de bron van al dat lekkers, hoe liever men het heeft. Heeft ook veel zo niet alles te maken met de 'biologisch is ook heel logisch' hype. Mensen raken langzaam maar zeker geïndoctrineerd en geconditioneerd om het eten van vlees als 'zondig' en 'tegennatuurlijk' te gaan zien.

Overigens zit er wel verschil in een kippenpoot en een drumstick. Een kippenpoot is de dij en de onderpoot tezamen, terwijl een drumstick bestaat uit alleen de onderpoot zonder dij. Er is een duidelijk structuurverschil tussen de dij en de onderpoot. De drumstick is makkelijker te bereiden, ziet er cleaner uit en daardoor verkoopt dat weer beter dan hele poten.

Evengoed onderschrijf ik jouw verhaal waarin je stelt dat mensen eens wat gevarieerder zouden moeten eten. Er is al jaren een hele sterke verschraling gaande in hetgeen supermarkten maar ook slagers aanbieden. Maar daar is de 'biologische' industrie en drammerige anti-vlees activisten en zelfs extremisten mede- zo niet hoofdelijk aansprakelijk voor.

Nu ben ik niet zo dol op kipfilet en prefereer een hele kip of malse boutjes. Plofkippen koop ik niet meer en koop uitsluitend biologisch. Laatst kocht ik echter een filetje van een Kempenaerkipje in de aanbieding bij Marqt en ik vond deze uitgesproken lekker. Je hebt gelijk dat kipfilet relatief duur is en ben er ook wel een voorstander van om winkelpersoneel aan de kop te zeuren of ze dit of dat niet in het assortiment hebben. Toch vrees ik dat Albert Heijn niet een-twee-drie ons een gevarieerder keuze gaat bieden. Sterker nog,ik vind het assortiment steeds belabberder worden ondanks dat ze goede sier maken met scharrel- en biologisch vlees.

Grappig. Ik heb ooit bij de AH gevraagd of ze Pecorino kaas hadden, een paar keer heb ik dit gevraagd en niet lang daarna verkocht de AH ineens wel Pecorino kaas. Misschien toeval, maar geen slecht idee om het te proberen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Italiaanse kookcursussen

Culinaire journalisten

AddThis Social Bookmark Button

Twitter Updates

    follow me on Twitter
    Blog powered by Typepad
    Lid sinds 04/2006