Ik heb me altijd gevraagd waarom bio kipfilet zo onwijs duur is, vooral vergeleken met gewone kipfilet.
Ik koop sowieso biologisch vlees, wat de prijs dan ook is (liever minder vaak vlees van goede kwaliteit dan iedere dag goedkope kiloknallertroep zonder smaak en bovendien slecht voor mij én voor de dieren).
Kipfilet koop ik alleen als ik er écht zin in heb want ik vind het belachelijk dat het zoveel meer geld kost vergeleken met de niet-bio versie. En dat terwijl er zoveel andere lekkere soorten vlees bestaan.
Nu weet ik in ieder geval wel waarom de prijs zo hoog is dankzij dit knap staaltje journalistiek van Goudzoekers op de VPRO: de supermarkten verkopen alleen filets omdat "de consumenten de andere delen van het dier - denk aan dijen, vleugels enz - niet willen kopen doordat ze te groot zijn en niet in de pan passen". Dat is tenminste zo'n beetje wat de dame van de Jumbo in het filmpje zegt.
Sorry hoor, maar er zijn wel allerlei manieren om kip te bereiden dan alleen in de pan, bijvoorbeeld in ovenschalen waar de iets grotere kippenpoten - het is geen dinosaurus, alleen een biologisch kippetje - wel in passen.
Afin, flauwekul tot en met om waarschijnlijk allerlei economische belangen te dekken en te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld het feit dat heel veel mensen niet weten wat ze moeten doen met een stuk kip, dat geen filet is. Verkoop dan biologische kippendijen met een mooi, simpel recept gedrukt op de verpakking zodat mensen niet alleen gevoed maar ook opgevoed worden in het eten van iets dat "avontuurlijker" is en straks vaker erom vragen. En laat op TV advertenties zien met "het meest veelzijdige stukje vlees" waar mensen werkelijk iets anders voorgeschoteld krijgen dan kipfilet, kipschnitzel (waar denken ze dan dat snitzel mee gemaakt wordt???), poten en drumsticks (ook precies hetzelfde met twee verschillende namen).
Maar goed, welke supermarktketen wil de risico lopen om in het begin veel onverkochte biologische kippenpoten in de winkels te hebben liggen? Niet dat dat perse gaat gebeuren als de consument tijdig voorgelicht wordt in het gebruiken van stukken vlees, die zij/hij nooit eerder heeft gekocht en bereid.
Het wordt tijd dat de gemiddelde vleeseter iets gevarieerder en "gedurfder" gaat eten en niet alleen kipfilet. Dat trouwens wat mij betreft lang niet het lekkerst stukje van een kip is want ik vind poten en dijen veel lekkerder smaken en duidelijk malser.
In biologische winkels vind je wél andere stukken dan filets, ook al is het niet veel (poten en zo). Maar goed, beter dan niets.
Als alle biokipeters onder ons in de gewone winkel om meer non-filetachtige delen van de kip vragen maar dan in biologische versie (je kunt mijn "pneumatische boorhamertechniek" proberen***) dan hebben we kans dat er niet zoveel kip wordt weggegooid of voor niets verkocht én - nog een pluspunt - dat de prijs van filet lager wordt.
Dus mijn oproep aan de foodbloggers onder ons is: zet minstens één kiprecept op je weblog, en dan eentje die geen filet bevat, wel andere delen van de kip.
In mijn volgende post zal ik mijn kippendijen met peperonata (Italiaanse paprikastoofschotel) plaatsen.
***Een techniek die door mij toegepast wordt in de winkels en bij de groothandels waar ik regelmatig kom: ik vraag doodleuk IEDERE keer dat ik er ben, het liefst aan verschillende medewerkers en alsof het de eerste keer is, of ze iets hebben dat ze normaal gesproken NIET hebben totdat op een bepaalde moment de winkelier denkt dat er veel vraag is en dat wat ik graag wil aan zijn/haar assortiment toevoegt. Het werkt niet altijd maar het is wel de moeite waard. Als er geen vraag is, is er geen aanbod en het is dus een kwestie van vraag creëren. Hetzelfde geldt voor andere produkten die niet in alle winkels te vinden zijn, bijvoorbeeld bijzondere Italiaanse kazen e.d. die ik bij de groothandel koop. Ik gebruik ze wel in mijn workshops (en geef ook indicaties voor alternatieve produkten) zodat mijn cursisten in de winkels er om vragen en dus vraag creëren.
In kleinere winkels met weinig personeel loop je natuurlijk de risico dat ze denken dat je niet helemaal tof bent want je blijft iedere keer hetzelfde vragen. ;)
Met dank aan Dirk van Sambeek voor het doorsturen van de Goudzoekers link.
Dat 'biologisch' vlees beter of anders zou smaken dan 'niet-biologisch' vlees is een hoax op zichzelf. En tienduizenden mensen trappen er dagelijks weer in en betalen gewoon veel meer voor vlees dat kwalitatief en qua smaak niet anders en in ieder geval niet beter is.
Sterker nog, zogenaamd 'biologisch' vlees is vaak minder mals, heeft langer nodig om te bereiden en is beslist niet gezonder dan zogenaamd 'bio-industrie' vlees. In ieder geval niet voor de mens. En of dieren echt gelukkiger worden van meer ruimte is ook maar de vraag. We moeten onze menselijke gevoelens en behoefden niet zo projecteren op dieren.
Het is ook niet zo dat kipfilet per se duurder is dan andere delen van de kip. Kijk voor het gemak eens rond in de supermarkten en noteer voor jezelf eens de prijzen van de diverse kipproducten. Daar waar kipfilet wel duurder is heeft het niets te maken met het feit dat andere onderdelen van de kip minder verkopen. Alle onderdelen van de kip worden gebruikt en verkocht. Desnoods aan vleesverwerkers die het in potjes bouillon of in kroketten en dergelijke verwerken.
Of dit ook zo is in het 'biologische' wereldje weet ik niet, want ik koop uit principe geen 'biologische' producten.
Overigens gaat dit, in zeg maar de 'bio-industrie' wel weer op voor andere dieren, zoals varkens en runderen. Het feit dat mensen veel van deze dieren niet als consumeerbaar of te moeilijk om klaar te maken zien drijft de prijs behoorlijk op.
Het probleem is dat mensen gefocust zijn op snel, makkelijk en clean. En kipfilet laat zich nu eenmaal sneller en makkelijker bereiden dan een kippenpoot of drumstick en ziet er voor veel mensen nu eenmaal 'frisser' uit. En hoe minder mensen geconfronteerd worden met de bron van al dat lekkers, hoe liever men het heeft. Heeft ook veel zo niet alles te maken met de 'biologisch is ook heel logisch' hype. Mensen raken langzaam maar zeker geïndoctrineerd en geconditioneerd om het eten van vlees als 'zondig' en 'tegennatuurlijk' te gaan zien.
Overigens zit er wel verschil in een kippenpoot en een drumstick. Een kippenpoot is de dij en de onderpoot tezamen, terwijl een drumstick bestaat uit alleen de onderpoot zonder dij. Er is een duidelijk structuurverschil tussen de dij en de onderpoot. De drumstick is makkelijker te bereiden, ziet er cleaner uit en daardoor verkoopt dat weer beter dan hele poten.
Evengoed onderschrijf ik jouw verhaal waarin je stelt dat mensen eens wat gevarieerder zouden moeten eten. Er is al jaren een hele sterke verschraling gaande in hetgeen supermarkten maar ook slagers aanbieden. Maar daar is de 'biologische' industrie en drammerige anti-vlees activisten en zelfs extremisten mede- zo niet hoofdelijk aansprakelijk voor.
Geplaatst door: Veelkantie | 10 september 2010 om 13:24
Nu ben ik niet zo dol op kipfilet en prefereer een hele kip of malse boutjes. Plofkippen koop ik niet meer en koop uitsluitend biologisch. Laatst kocht ik echter een filetje van een Kempenaerkipje in de aanbieding bij Marqt en ik vond deze uitgesproken lekker. Je hebt gelijk dat kipfilet relatief duur is en ben er ook wel een voorstander van om winkelpersoneel aan de kop te zeuren of ze dit of dat niet in het assortiment hebben. Toch vrees ik dat Albert Heijn niet een-twee-drie ons een gevarieerder keuze gaat bieden. Sterker nog,ik vind het assortiment steeds belabberder worden ondanks dat ze goede sier maken met scharrel- en biologisch vlees.
Geplaatst door: Tanja | 30 oktober 2010 om 11:36
Grappig. Ik heb ooit bij de AH gevraagd of ze Pecorino kaas hadden, een paar keer heb ik dit gevraagd en niet lang daarna verkocht de AH ineens wel Pecorino kaas. Misschien toeval, maar geen slecht idee om het te proberen.
Geplaatst door: Naj | 12 maart 2013 om 10:08