Afgelopen januari heb ik, samen met Fabio Cappellano van Il Tartufo in Delft en Adriano Raimondi van restaurant Sapori d'Italia in Den Haag, een smaaktest voor de Consumentenbond gedaan met als thema de traditionele (Italiaanse) pastasauzen, en de resultaten ervan zijn deze maand te lezen in het blad van de Consumentenbond (en hier, zie link).
Bij Sapori d'Italia hebben we met z'n drieën kant-en-klare sauzen blind geproefd en dat is soms "avontuurlijk" geweest, soms zelfs heldhaftig. Wat bepaalde producenten "tomatensaus" noemen is in sommige gevallen echt het voorbeeld van hoe het NIET gedaan hoort te worden. Wat een vieze smaken! Vooral de droge sauzenmixen waar water aan toegevoegd moet worden. Echt te smerig voor woorden.
Wat ons vooral opviel was de overheersende zoete smaak van bijna alle sauzen. Dat wil zeggen dat suiker al te graag toegevoegd wordt, en dat om verschillende redenen: ten eerste omdat het verslavend werkt (hoe zoeter je eet, hoe meer je van een bepaald product wilt eten, slim he?) en ten tweede omdat het tijd en energie kost om de natuurlijke zoetigheid uit de tomaten te halen. Dat gebeurt namelijk alleen door goede tomaten te gebruiken én door het langzaam en lang genoeg te laten garen, iets dat voor veel producenten blijkbaar te duur is (time is money! En energie ook!).
Heel interessant om te zien hoe de smaak van de experts (wij, dus) in het algemeen echt anders is dan die van de "gemiddelde consument" (een panel van 41 proefpersonen). We zijn gewend aan heel simpel en basic, zoals de pure, verse tomatensmaak van een van de basissauzen die we getest hebben (de Sugocasa), terwijl voor de meeste mensen waarschijnlijk dé smaak van een klassieke Italiaanse tomatensaus geassocieerd wordt met teveel suiker en een overdaad aan kruiden en knoflook, wat voor ons meteen nep of op z'n minst verdacht smaakte.
Als je in detail over de resultaten wilt lezen, klik op onderstaande link om de PDF met het artikel te openen.
En als je een superlekkere basistomatensaus (écht tradizionale!) wilt maken, volg mijn recept, ook hieronder te vinden.
Je hebt een beetje geduld er voor nodig maar het is echt supersimpel én heel lekker. Als je niet zoveel tijd hebt gebruik passata di pomodoro (gezeefde tomaten) i.p.v. gepelde tomaten. Op deze manier gaart je saus veel sneller. :)
Download Test pastasauzen Consumentenbond Maart 2014
Salsa di pomodoro tradizionale (traditionele tomatensaus)
Voor 4-6 personen
1,2 kg. gepelde tomaten met sap (3 blikjes) of 2 blikjes en 500 gr passata di pomodoro
2 teentjes knoflook, gepeld
1 ui, gepeld
1/2 glas witte wijn
verse basilicum
extra vergine olijfolie
zout en zwarte peper
Snijd de teentjes knoflook fijn en fruit samen met de fijngesnipperde ui in 8 eetlepels olijfolie tot alles zacht en glazig wordt.
Voeg de gepelde tomaten in stukjes en de witte wijn toe (verwijder eerst de groene, harde binnenstukjes uit de tomaten).
Laat de saus 30 minuten op laag vuur koken en iets indikken.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper plus een paar basilicumblaadjes.
Voor een pittige versie voeg een paar verkruimelde pepertjes aan de olijfolie toe.
Laatste reacties